Minder masters door sociaal leenstelsel

12 Oktober 2011

Twintig procent van de studenten kiest ervoor geen master te doen als het sociaal leenstelsel in de masterfase wordt ingevoerd en het gratis reisrecht wordt verkort. Dat blijkt uit onderzoek van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder 1.200 studenten.

41 Procent van de respondenten gaf aan voor een andere master te kiezen, mochten de maatregelen inderdaad doorgang vinden. Het kabinet wil per augustus 2012 het leenstelsel in de masterfase invoeren. Dit betekent dat studenten dan geen studiebeurs meer ontvangen, maar tegen gunstige voorwaarden kunnen lenen. De terugbetalingstermijn wordt opgerekt van vijftien naar twintig jaar.

Ook de tijd dat studenten gratis mogen reizen wil het kabinet inkorten. Nu is dat de nominale studieduur plus drie jaar, dit moet de nominale studieduur plus één jaar worden. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste en de Tweede Kamer.

Volgens het onderzoek heeft afschaffing van de basisbeurs in de masterfase voor meer de helft van de studenten invloed op hun masterkeuze. ISO vreest dat dit ten koste gaat van tweejarige bèta-masters. Ook voor extracurriculaire activiteiten zou een eventueel sociaal leenstelsel effect hebben: 37 procent zou hiermee stoppen of er niet aan beginnen, 38 procent zou er minder tijd aan besteden.

De extra kosten die het verkorten van de gratis reisduur opleveren, bedragen volgens de panelleden tweehonderd euro per maand. 21 Procent zegt voor een andere master te kiezen als de gratis reisduur verkort wordt, terwijl dertien procent zegt helemaal niet meer voor een master te kiezen. DJZ

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 Oktober 2011