Nieuws
Steun voor harde aanpak studiefraude
Een wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra om studiebeursfraudeurs harder aan te pakken, krijgt brede steun in de Tweede Kamer.
woensdag 5 oktober 2011

Zijlstra wil studenten die ingeschreven staan als uitwonend maar eigenlijk nog bij hun ouders wonen, beboeten. Gaan ze nogmaals in de fout, dan verliezen ze het recht op studiefinanciering.

Studenten die een beurs voor uitwonenden ontvangen, krijgen tot 2000 euro meer per jaar dan studenten die bij hun ouders wonen. Hier wordt veel misbruik van gemaakt: fraude kost de staat tussen de 40 en 50 miljoen euro, terwijl de pakkans nihil is. Dit bleek dit jaar uit de resultaten van controles in verschillende studentensteden.

Uitwonende studenten moeten voortaan zelf aantonen dat ze op het adres wonen waarop ze ingeschreven staan, voorheen lag de bewijslast bij DUO. Ook medeplichtigen kunnen bestraft worden, zo staat in het wetsvoorstel. Dat is niet altijd mogelijk, maar de overheid zal medeplichtigheid wel altijd proberen te bewijzen, liet Zijlstra weten.

Uitzonderingen worden gemaakt voor studenten die wegens studie in het buitenland verblijven of wegens omstandigheden in een blijf-van-mijn-lijfhuis verblijven. Studenten die tijdelijk in kantoorpanden wonen, maar die de gemeente niet wil inschrijven, hoeven ook geen problemen te verwachten. Zijlstra maakt echter geen uitzondering voor studenten die zich van hun huisbaas niet mogen inschrijven bij de gemeente. Zijlstra: ‘We gaan niet iets illegaals en feitelijk frauduleus op een ander terrein faciliteren door studenten toch een uitwonende beurs te geven.’

Zijlstra zei in het debat dat alle studenten in november een brief krijgen, waarin ze geïnformeerd worden over de wijzigingen die per 1 januari 2012 moeten ingaan. DJZ