Rechten vreest ruimtegebrek

28 September 2011

De faculteit Rechten ontving in september 1128 voltijd en deeltijd studenten. Dat is fors meer dan vorig jaar. De toestroom kan nu nog worden opgevangen. Doorgroeien naar 1300 eerstejaars, de wens van het college van bestuur, zal wel voor problemen zorgen.

De extra studenten worden nu opgevangen door slim in te roosteren en extra personeel in huren. Ook heeft de faculteit de beschikking over de verbouwde Sterrewacht.

Maar de zoektocht naar voldoende ruimtes om tentamens af te nemen verloopt al moeizaam. Als er de komende jaren niets verandert, wordt dit echt een nijpende kwestie, zei rechtendecaan Rick Lawson tijdens de faculteitsraad maandag.

‘Vanwege de uniforme jaarindeling tentamineren haast alle grote opleidingen tegelijkertijd. Dat zorgt voor een gebrek aan locaties.’ Daarnaast kost al die extra zaalruimte veel geld.

Dit jaar worden er tentamens afgenomen in het Holiday Inn, in de buurt van het sportcentrum. Eerder werd er bijvoorbeeld al uitgeweken naar de Hooglandse Kerk. In het KOG is de drukte nog wel op te vangen. Nu is er slechts één werkcollege dat van vijf tot zeven ’s avonds wordt gegeven. Maar in de toekomst zullen de randen van de dag vaker opgezocht worden.

De zalen bij de eerstejaarscolleges zijn wel propvol. Vooral omdat studenten die eigenlijk ’s ochtends college hebben, kiezen voor de middagsessie, waardoor die nog drukker wordt. Het bestuur denkt er over om een verplichtende indeling te maken voor die colleges.

De fractie van de Studenten Groepering Leiden wilde van het bestuur weten of het aanbieden van videocolleges op Blackboard niet de oplossing is voor het probleem. Er worden nu al regelmatig opnames gemaakt.

Lawson ziet video echter als ondersteuning van het onderwijs en niet als oplossing voor ruimtegebrek. ‘Het zou wel heel armoedig zijn als we niet meer voor elke student een zitplaats hebben in de collegezaal.’ Verdere maatregelen zijn nog niet direct nodig. Eerst wil het rechtenbestuur even afwachten tot het stof is neergedaald. In de praktijk stopt een groep studenten na een paar maanden al met de opleiding. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

28 September 2011