Niet meer weggestuurd bij tentamen

28 September 2011

Rechtenstudenten die niet op inschrijflijst staan, worden niet langer weggestuurd bij een tentamen. Wel krijgen zij een boete van 75 euro als zij het tentamen alsnog willen maken.

Dat heeft het faculteitsbestuur besloten. Volgens portefeuillehouder onderwijs, Pauline Schuyt, werd er over het idee pittig gediscussieerd tussen ‘rekkelijken en preciezen’ in het faculteitsbestuur: ‘Het is de verantwoordelijkheid van de student om zich op tijd en op de juiste manier in te schrijven. Dat moet je ook controleren.’ Maar het is ook vervelend als iemand die geblokt heeft te moeten weigeren. ‘De rekkelijken hebben de preciezen dit keer overtuigd’, aldus Schuyt. De straf op het maken van een inschrijffout is disproportioneel, vindt het bestuur.

Om te voorkomen dat er studenten hun inschrijving nonchalanter gaan aanpakken, staat er wel een boete op het inschrijven bij het tentamen zelf. ‘Studenten die niet op de lijst staan, moeten gelijk een machtigingsformulier voor 75 euro invullen.’

Het bedrag is hoog genoeg om studenten af te schrikken, denkt het bestuur. ‘Het is ook niet de bedoeling dat als je een zaal voor 120 studenten hebt gereserveerd er ineens 200 op de stoep staan.’

Tot tien kalenderdagen voor het tentamen kunnen studenten zich gratis inschrijven. Wie te laat is en tussen de tien kalenderdagen en drie werkdagen zich aanmeldt, betaalt dertig euro. De laatste reddingsboei kost 75 euro.

De inschrijfproblemen liggen volgens het bestuur niet aan administratiesysteem Usis. Met voorganger Isis gingen studenten ook wel eens de fout in. Volgens de faculteit is het aantal missers zelf gelijk gebleven.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

28 September 2011