Bursalenstelsel

28 September 2011

In de Tweede Kamer bestaan zorgen over het voornemen om een bursalenstelsel in te voeren. Hierin is een promovendus geen werknemer meer, maar student en ontvangt dan geen salaris, maar een beurs. Oppositiepartijen vrezen dat promovendi die in dit stelsel vallen te weinig gaan verdienen en dat de bursalen uiteindelijk de betaalde promotieplaatsen zullen gaan verdringen. Staatsecretaris Zijlstra zei dat hij universiteiten slechts de mogelijkheid wil bieden om het bursalenstelsel naast de andere vormen in te voeren. Hij hoopt zo dat het aantal promotieplekken toeneemt. Zijlstra bestrijdt dat betaalde promovendi straks massaal vervangen worden door bursalen. Ook vakbond CNV Publieke Zaak maakt zich zorgen over de invoering van het bursalenstelsel en heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de vakbond komt het inkomen van de bursalen onder het sociaal minimum te liggen en is er geen sprake van pensioenopbouw tijdens het promotieonderzoek.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

28 September 2011