‘Vrij op je eigen eilandje’

Marieke Petersen (29), master educatie kunstgeschiedenis

Door Harmke Berghuis

Huis: Haagweg 151A

Aantal huisgenoten: 2

Grootte: 70 m² (exclusief terras)

Prijs: € 950,- inclusief

Waarom een woonboot?

‘Ik ben hier drie jaar geleden komen wonen met mijn vriend. Als dit het eerste huis was geweest waar we waren gaan kijken, had ik het te duur gevonden. Maar ik wist inmiddels wat je voor deze prijs zou krijgen. Vaak heb je dan een veel kleinere ruimte, zonder buitenruimte. Toen we hier binnenliepen waren we meteen verkocht. Het was bruin en vies, maar we zagen de mogelijkheden.

‘We waren niet op zoek naar een woonboot, ook al houden we erg van water. Ik had in mijn hoofd dat een woonboot lang en smal is, bestaande uit één verdieping. Het zal ook wel koud zijn in de winter, dacht ik.’

Klopte dat?

‘We hebben twee verdiepingen en alles wat je in een gewoon appartement ook hebt. Koud is het nooit, maar in de zomer wordt het bloedheet, alsof je in een stalen container in de brandende zon zit. De benedenverdieping is onder waterniveau, dus daar blijft het gelukkig wel koel. Onze slaapkamerramen kijken net boven het water uit. Soms word je ’s ochtends wakker en zwemmen er zwanen voor het raam langs.’

Wat is het mooiste van het huis?

‘Het terras boven het water, waar je de Rijn over kijkt. In de woonkamer hebben we aan drie kanten grote ramen. Het is heel licht en je ziet bijna altijd het water. Dat geeft een gevoel van vrijheid. De tafel in de woonkamer is mijn favoriete plek. Hier schrijf ik ook mijn scriptie. Je hebt het idee dat je buiten zit te werken.’

Zijn er ook nadelen?

‘Het is een hele oude woonboot, en slecht onderhouden. Daardoor ligt hij minder goed vast. Als het hard waait, beweegt de hele boot heen en weer. Het kraakt en bonkt. Dat voelt niet heel veilig. Ieder jaar moet hij worden geschilderd en wordt het dak opnieuw geteerd.’

Heb je veel contact met de buren?

‘Sinds ik een hond heb, zie ik de buren vaker, omdat op bijna elke boot wel een hond zit. Daarvoor kende ik ze eigenlijk niet. Dat is ook wel logisch; de meeste mensen wonen op een woonboot om hun eigen eilandje te hebben.’

Waren vorige woonruimtes net zo mooi?

‘Als student heb ik in Bussum in een hele grote villa gewoond, compleet met oprijlaan en tuin. Daar hadden ze verschillende woonruimtes gemaakt. Over een maand verhuizen we terug naar Bussum. We hebben een huis gekocht, een echt huis, met een grote tuin. Dat zal wel wennen worden, om in een normaal rijtjeshuis te wonen.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Toezicht met tanden

De raad van toezicht van de Universiteit Utrecht ligt overhoop met de minister van …

Wetenschap

Ploppende polen

Het lijkt erop dat het magneetveld van de aarde zal gaan omdraaien. Is dat echt zo? En zo …

Studentenleven

English page