Wetenschap
Tweeling
woensdag 21 september 2011

Bij sommige tweelingzwangerschappen delen de foetussen één moederkoek. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar in ongeveer een vijfde van de gevallen delen de aanstaande baby’s niet alleen de placenta, maar ook hun bloedsomloop. Dan stroomt er bloed van de ene foetus naar de andere: tweelingtransfusiesyndroom. Dat vergroot de kans op vroeggeboortes en complicaties, en in een aanzienlijk gedeelte van de gevallen gaat één baby of allebei de kinderen dood.

In het vakblad Early Human Development staat een overzichtsartikel over tweelingtransfusiesyndroom door drie onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. De baby’s die het syndroom overleven, kampen vaak met allerlei complicaties. Van de kinderen die bloed aan hun broertje of zusje verloren, heeft ongeveer de helft nierproblemen. De ontvangers hebben juist weer vaker problemen met hun levers. Daarnaast komen hersenbeschadigingen vaker voor, en werken hart- en bloedvaten niet altijd naar behoren. Goed in de gaten houden, die baby’s, adviseren de Leidenaars.

Tweelingtransfusiesyndroom wordt tegenwoordig aangepakt door met een laserstraal de verbindende bloedvaten te dichten. Dat vergroot de overlevingskansen, maar het lijkt erop dat die aanpak weer zijn eigen complicaties veroorzaakt. Of dat ook echt zo is, moet nog worden uitgezocht.