‘Akkoord over verplichte studiebijsluiter’

21 September 2011

Studenten- en jongerenorganisaties hebben met staatssecretaris Zijlstra een akkoord bereikt over een studiebijsluiter, die objectieve informatie moet bieden in studievoorlichtingsmateriaal.

Dat zegt voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg Sebastiaan Hameleers. In al het voorlichtingsmateriaal moet voortaan informatie komen over de aantallen studenten, rendementscijfers, uitval van studenten, het aantal contacturen en studiebelasting, de baankansen en de tevredenheid van de studenten. Verder moeten opleidingen ook laten zien wat voor vakken de aankomende studenten gaan volgen.

Hameleers: ‘Dat ligt meestal toch al vast voor drie of vier jaar. Nu zie je dat in de folders de leuke vakken er vaak worden uitgelicht.’

Zo moet het aankomende studenten makkelijker worden gemaakt om opleidingen te vergelijken en een goede keuze te maken. Een voorlichter van het ministerie van Onderwijs kan de plannen niet bevestigen. Omdat het een overleg betreft worden er geen mededelingen over de inhoud gedaan.

In maart dit jaar bracht de Landelijke Studentenvakbond een onderzoek uit waaruit bleek dat de voorlichtingsfolders van Nederlandse universiteiten soms misleidend zijn. Zo was de gegeven baangarantie niet altijd realistisch en werd er bij grootschalige studies gesproken over kleinschalig onderwijs. Veel van de informatie in de folders bleek oncontroleerbaar. Bovendien bleek informatie, bijvoorbeeld over struikelvakken of de grootte van werkgroepen soms te ontbreken.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok pleitte in diezelfde maand voor duidelijkere informatie van universiteiten over wat de baankansen zijn van een bepaalde studie en welk loon na afstuderen te verwachten is. DJZ

Deel dit bericht: