NIEUWS - Mare 33, 10 juni 2004

‘Te beschadigd na interview’

Staatssecretaris Nijs treedt af

David Bremmer

De staatssecretaris van Onderwijs, Annette Nijs (VVD), is na alle commotie rond een interview in Nieuwe Revu woensdag afgetreden. Dinsdagavond overleefde ze nog een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Nijs beschuldigde in het artikel haar minister Van der Hoeven (CDA) onder meer van het spelen van politieke spelletjes. Daarnaast verweet de staatssecretaris Van der Hoeven een gebrek aan vertrouwen en het achterhouden van belangrijke informatie.

In het spoeddebat verklaarde Nijs dinsdagavond haar gedane uitlatingen zo niet te hebben bedoeld. Ze zou ze zakelijk prima met Van der Hoeven overweg kunnen. Van der Hoeven sprak vervolgens haar vertrouwen uit in verdere samenwerking met haar staatssecretaris, een verklaring waarmee regeringspartijen CDA, VVD en D66 genoegen namen.

Een dag later achtte de staatssecretaris zichzelf echter toch zo beschadigd dat ze geen ruimte meer ziet haar beleid uit te voeren. Zo kwam een einde aan de politieke loopbaan van Nijs, die in de twee jaar dat ze in twee kabinetten Balkenende staatssecretaris was nooit bijzonder populair werd.

Meerdere keren haalde ze de woede van studenten op haar hals, onder meer met haar voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs in Balkenende I. Dat leidde in november 2002 tot een grote studentendemonstratie in Amsterdam waar Nijs massaal werd uitgefloten. Ook haar aangekondigde experimenten met differentiatie van collegegelden en selectie vielen bij studenten niet in goede aarde. En hoewel universiteiten beter te spreken zijn over het huidige kabinet, slaagde zij er niet in het wantrouwen te verdrijven.

Minister Van der Hoeven zal het vertrek van Nijs niet betreuren. Al langer boterde het slecht tussen haar en haar staatssecretaris. Zo vroeg Van der Hoeven na de val van het eerste kabinet Balkenende aan VVD-leider Zalm om een nieuwe staatssecretaris voor het volgende kabinet. Zalm weigerde dat.

Uit het interview met Nijs in Nieuwe Revu bleek dat hun relatie sindsdien niet positief is veranderd. Het ministerie bleek zelfs een interactief computerprogramma te hebben aangeschaft om de communicatie tussen de twee kemphanen te verbeteren.

Overigens moest niet alleen Van der Hoeven, maar ook haar eigen ambtenaren het in het gewraakte interview ontgelden. Nijs twijfelde aan hun loyaliteit aan haar. Verder stelde ze dat het koningshuis geen politieke rol mag spelen, een uitspraak die in strijd is met het kabinetsstandpunt.