counter free hit unique web
MENSEN - Mare 27, 14 april 2005

UFB-medewerker vertrekt voor tweede keer naar Santa Maria

‘Saint Michael wordt vrijgesproken’

Ilse de Heer

Wat anderen er ook van denken, UFB-medewerker Willy Gijsman heeft daar ’schijt aan’. In mei vliegt ze voor de tweede keer naar Santa Maria om Michael Jackson te steunen bij zijn rechtszaak. ‘Vorige keer deden we live report voor RTL 4. We waren daar toch.’

‘Hier op mijn werk is het een grote chaos’, zegt Willy Gijsman (36), werkzaam bij het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) als financieel administratief medewerker kopie en print shop. ‘Maar als ik af en toe naar Michael kan, vind ik alles best.’ Al sinds haar twaalfde is ze fan van Michael Jackson. In mei die vliegt ze voor de tweede keer dit jaar naar Santa Maria om de wegens kindermisbruik aangeklaagde Jackson te ‘supporten’. Want, vindt Gijsman, ‘wanneer je naar concerten gaat, moet je ook hierheen gaan’.

‘Vorige keer was iedereen in het wit. Ook Michael. Wit staat namelijk voor onschuld. Je maakt dan met zijn allen een groot statement. In mei sta ik er met een bord met daarop Michael die kinderen omhelst en daaronder de tekst “LOVE LOVE LOVE”, als verwijzing naar de Beatles.’ Hoe andere mensen dat bord opvatten, interesseert haar niet: ‘Daar heb ik toch zeker schijt aan. Als Michael maar weet wat ik ermee bedoel. Ook komt er een bord met de tekst: “Proud to be a Michael Jackson fan”.

Gijsman weet nu al hoe haar dagen in Santa Maria er straks uit zullen zien. Elke dag zal ze samen met andere fans voor de rechtszaal staan. ‘Als Michael dan komt laten we horen dat we er voor hem zijn. Wanneer hij binnen is, geven we interviews aan de pers. De laatste keer hebben we live report gedaan voor RTL 4. We waren daar toch’. Ook zal ze de zelfgemaakte ‘Michael Jackson krant’ met daarin ‘alle feiten’ weer uitdelen. Dankzij enthousiaste fans is de krant - ook te lezen op www.m-jackson.com - in negen talen verkrijgbaar.

Dat is hard nodig, vindt ze, want de berichtgeving van de echte pers laat te wensen over. ‘De media geven eenzijdige berichtgeving. Zij zijn niet objectief. Ze vertellen bijvoorbeeld nooit dat er gehakt wordt gemaakt van de tegenpartij in de rechtszaal. De mensen zullen straks stomverbaasd zijn als Michael wordt vrijgesproken.’

Wanneer Jackson de rechtszaal verlaat, juichen de uitgelaten fans hem weer toe en achtervolgen hem naar Neverland. Wegdromend denkt Gijsman terug aan haar eerste bezoek. ‘Dan zit je daar op een muurtje bij Neverland, je hoort de vogeltjes fluiten en dan denk je: “O, wat een rust hier”. Als er geen horden fans voor het fantasieparadijs staan, laat Jackson zijn limo bij aankomst even stoppen om te praten met zijn supporters.

‘Hij kent mij ook’, vertelt Gijsman trots. ‘Wanneer hij mij ziet zegt hij: “Hi Willy.”’ Dat komt omdat ze ooit telefonisch contact met hem had in New York in 1995. Gijsman en een vriendin hoorden dat hij daar zou zijn voor opnames en boekten meteen een reis. Niet voor niks, want bij de studio aangekomen, liepen ze de auto waar Jackson inzat tegen het lijf. Ze leverden hun cadeaus af en kregen een rondleiding in de studio. Opeens kwam er een medewerker met een telefoon op hun af en zei dat Jackson met hun wilde spreken. Later heeft ze hem ook nog face to face ontmoet in Praag.

Gijsman is er van overtuigd dat haar ‘Saint Michael’ wordt vrijgesproken. Al vindt ze het wel een hele rare zaak. ‘Er zijn wetten veranderd om Michael te kunnen aanpakken. En in de jury zit geen een zwarte! Kijk, dat maakt Michael niet uit, die zingt: “It doesn’t matter if you black or white”. Maar stel dat een blanke werd aangeklaagd voor het verkrachten van een zwart kind. Dan zouden er rellen uitbreken als er geen blanke in de jury zat. Maar bij Michael kraait er geen haan naar’.

Maar wat als Jackson schuldig wordt verklaard? ‘Dan ben ik nog steeds fan van de artiest Michael, maar dan heeft de persoon het wel afgedaan. Maar dan moeten ze wel a la Clinton met bewijzen komen als spermavlekken.’