counter free hit unique web
NIEUWS - Mare 14, 9 december 2004

Eerste ‘Gouwe Douwe’ voor rector Breimer

Samen met studenten van de EL CIDcommissie heft rector magnificus Douwe Breimer in Plexus het eerste glas van het nieuwe naar hem genoemde universitaire bier ‘Gouwe Douwe’. Het dubbelgekopte, ongefilterde en ongepasteuriseerde bier met een alcoholpercentage van zes procent is vanaf heden te koop in de Universiteitswinkel en het Visitor’s Centre voor 1,95 euro per beugelflesje van 33 centiliter. Ook is het bier toegevoegd aan de catering van het Universitair Facilitair Bedrijf, waardoor het bijvoorbeeld ook in het Juridisch Café bij Rechten verkrijgbaar is.

Dat de universiteit zich begeeft op de biermarkt het eigenlijke brouwen geschiedt overigens door bierbrouwerij St. Christoffel te Roermond komt doordat er bij de Universiteitswinkel de laatste jaren regelmatig werd gevraagd naar een Leids biertje. ‘Dat bracht ons op een idee’, aldus een zegsman van de universiteit. Hoewel nog moet blijken of het nieuwe ‘Gouwe Douwe’ een blijvertje is, lijken de vooruitzichten goed. ‘Dit bier is sprankelend en inspirerend’, verklaarde naamgever Breimer, die zelf bekend staat als een notoire bierdrinker. ‘Het bereikt delen van het brein waar andere bieren niet bij kunnen. Stel het vooral zelf proefondervindelijk vast.’

Overigens werd het bier, na een humoristische speech van collegevoorzitter AW Kist, ten doop gehouden tijdens een gezamenlijke constitutieborrel van de Leidse studentenverenigingen maandag te Plexus.(DB)